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You have requested our advice about whether a former
state employee would violate the Executive Ethics Act if the
employee becomes employed by or a principal of a fisheries
related organization under the following scenario: 

The employee started employment with the 
department as a specialist in fisheries infrastructure
development. The employee's primary work product was a
paper on demand and viability assessments of community-
based infrastructure proposals. The employee also did
some work on financial strategies for these 
developments.

The employee proposed and drafted a rough
outline for an organization to help maintain and 
enhance small community-owned processing facilities.
The employee also promoted the idea within the division
and to limited contacts from the private sector and
other economic development organizations. While it was 
basically a good concept, the proposal was outside of
the division's current work plan and responsibilities.
The division elected not to pursue the proposal. 

A representative of a fishing organization
later requested a meeting with the department to 
discuss the possibilities for support for an 
organization similar to the original proposal.
Interest in the concept clearly exists, though
additional work needs to be done to develop and promote
it within industries [sic] ranks.

It appears that the employee now wants to be
an employee or principal of an organization spawned
from the one originally proposed and promoted by that
employee. 
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In our view, there is nothing in the Executive Ethics
Act that precludes the employee from working in the private
sector for an organization that may offer services like those
conceived during the employee's tenure as a state employee. On 
the other hand, in the event that the employee or that 
organization decides to approach the state for money to promote
those services, AS 39.52.180 may be applicable.  It states as 
follows: 

Sec. 39.52.180. RESTRICTIONS ON EMPLOYMENT 
AFTER LEAVING STATE SERVICE. (a) A public
officer who leaves state service may not, for two
years after leaving state service, represent, 
advise, or assist a person for compensation
regarding a matter that was under consideration by
the administrative unit served by that public
officer, and in which the officer participated
personally and substantially through the exercise
of official action. For the purposes of this
subsection, "matter" includes a case, proceeding,
application, contract, or determination, but does
not include the proposal or consideration of 
legislative bills, resolutions and constitutional
amendments, or other legislative measures; or the
proposal, consideration, or adoption of 
administrative regulations.

(b) This section does not prohibit an agency
from contracting with a former public officer to
act on a matter on behalf of the state. 

(c) The head of an agency may waive 
application of (a) of this section after 
determining that representation by a former public
officer is not adverse to the public interest.
The waiver must be in writing and a copy of the
waiver must be provided to the attorney general
for approval or disapproval. 

Thus, for two years after leaving state service, if the
employee or that organization intends to seek economic 
development money from the Department of Commerce and Economic
Development for this organization, the prohibition under 
AS 39.52.180(a) may well be applicable. The employee should be
guided accordingly. */ 

*/ A waiver of the prohibition may be granted if you determine
that his activities as an employee or principal of the 
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If you have any questions, please feel free to give me
a call. 

GIA/jf 

(..continued)

organization would not be "adverse to the public interest." The
 
waiver must be in writing and approved by the attorney general.

AS 39.52.180(c). 



