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Requests for refund of

JRS contributions by

Chief Judge Alexander

Bryner and Chief Justice
Charles E. Cole Daniel Moore, Jr.
Attorney General

You have requested our advice on a question concerning
the Judicial Retirement System (JRS). The question is whether
two sitting judges, Chief Justice Daniel Moore, Jr. of the Alaska
Supreme Court and Chief Judge Alexander Bryner of the Alaska
Court of Appeals, are required to pay contributions to the JRS
under AS 22.25.011.% Although both Chief Justice Moore and Chief
Judge Bryner began their current judicial service in 1980 - Chief
Justice Moore was appointed to the superior court in that year,
and Chief Judge Bryner was appointed to his current post - both
had prior judicial service. Because of that prior service, we
conclude that neither judge 1is obligated to pay contributions
under AS 22.25.011.

1 Sec. 22.25.011. Contributions. Each justice
and judge appointed after July 1, 1978, shall
contribute seven percent of the base annual salary
received by the justice or judge to the judicial

retirement system. Contributions shall be made
for all creditable service under this chapter up
to a maximum of 15 years. This contribution is

made in the form of a deduction from compensation,
and is made even iIf the compensation paid in cash
to the justice or judge 1is reduced below the
minimum prescribed by law. Each justice and judge
iIs considered to consent to the deduction from
compensation. Payment of compensation less the
deduction constitutes a Tfull discharge of all
claims and demands for the services rendered by
the justice or judge during the period covered by
the payment, except as to the benefits provided
for under this chapter. The contributions shall
be credited to the judicial retirement funds
established in accordance with AS 22.25.048.
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Chief Judge Bryner

Chief Judge Bryner served for about two years as a
state district court judge 1in Anchorage 1in the mid-1970s,
resigned to become the United States Attorney for Alaska, and
then was appointed in 1980 to the newly-created Court of Appeals.

When Chief Judge Bryner was serving as a district court judge,
he was covered by the JRS. He did not have to pay contributions,
since until July 1, 1978, judges were not required to pay contri-
butions to the JRS; the Alaska Court System paid the entire JRS
contribution. See AS 22.25.011; Hudson v. Johnstone, 660 P.2d
1180 (Alaska 1983).

After Chief Judge Bryner was appointed to the Court of
Appeals in 1980, contributions were withheld from his salary.
However, 1In September 1982 his contributions were refunded,
because, as the division explained in a letter, it had determined
that only judges appointed for the first time after July 1, 1978,
were required to make contributions to JRS. In May 1983, though,
the division wrote Chief Judge Bryner reversing its previous
decision to refund his contributions. The division explained it
had overlooked an attorney general®s opinion (1982 Inf. Op. Att"y
Gen. (May 18; J99-075-82)) that concluded that judges in Chief
Judge Bryner®s position (with JRS service before and after July
1, 1978, but who were not in JRS on that date) were obligated to
make JRS contributions upon their reappointment. Accordingly, an
indebtedness was established for the period in which he had paid
contributions that were refunded, and for the period after
September 1982 during which he had not paid contributions.

Having reviewed this matter, we now believe that the
division®s initial letter was correct, and that Chief Judge
Bryner is not obligated to pay contributions for his Court of
Appeals service. We believe that that initial letter correctly
recognized that Chief Judge Bryner®s situation is controlled by
article XI1, section 7, of the Alaska Constitution, as construed
by State v. Allen, 625 P.2d 844 (Alaska 1981) and Hammond v.
Hoffbeck, 627 P.2d 1052 (Alaska 1981). Even though there was a
break 1n service, the division has always recognized that the
rights of a retirement system member with such a break "vest'™ for
constitutional purposes when the member first joins the system.
In addition, the law seems clear that an 1increase 1iIn the
contribution rate of a retirement system member, to be constitu-
tional, must be offset by an increase in the benefits. See
Hudson at 1188 (Rabinowitz, J., concurring, expressing the view
that the legislature could not have required members of the JRS
holding their positions before July 1, 1978, to pay contributions
without violating article XIl1, section 7).
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The attorney general®s opinion that the division relied
on in 1983 erred, in our opinion, in not considering article XII,
section 7. It only examined article 1V, section 13, of the
Alaska Constitution (compensation of justices and judges shall
not be diminished during their terms of office). We agree that
the JRS contribution requirement of AS 22.25.011 does not violate
this provision with regard to Chief Judge Bryner, since his res-
ignation from the district court clearly ended his term in of-
fice. But that should not have been the end of the inquiry.

Chief Justice Moore

Like Chief Judge Bryner, Chief Justice Moore had
service with the Alaska Court System before 1978, having served
as a magistrate in 1961 and 1962. Chief Justice Moore®"s pre-1978
service with the Alaska Court System occurred prior to the
creation of the JRS.?

Chief Justice Moore was appointed to the superior court
in 1980. Chief Justice Moore, like Chief Judge Bryner, would not
have to pay retirement contributions for his post-1980 judicial
service 1T he was a member of JRS when i1t did not require contri-
butions.

In 1967 the legislature enacted AS 22.25.010(fF), which,
in its current form, provides:

@) In the computation of service for
retirement under this chapter, the time served by
a justice or judge of any court is added to the
time served, i1f any, on any other court. All
service rendered by a justice or judge, including
service as a magistrate or deputy magistrate,
before July 1, 1967, shall be included in the
computation.

In 1980 the legislature enacted chapter 146, SLA 1980,

2 Judges and magistrates were then covered by the Public
Employees Retirement System (PERS). Under the act creating the
JRS, ch. 102, SLA 1963, magistrates (including those judicial
positions later to become district court judges) were not
covered. The JRS was not amended to cover district court judges
until 1967. Ch. 83, SLA 1967. That act, in section 14, also
amended the definition of "employee™ 1iIn the PERS statutes to
exclude district court judges.



Hon. Nancy Bear Usera, Commissioner December 14, 1993
Department of Administration Page 4
AGO file: 663-93-0499

section 47 of which provides:

Sec. 47.(a) Notwithstanding AS 22.25.010(T),
a person who had credited service under the
public employees®™ retirement system (AS 39.35) as
a district judge, as a magistrate, or as a deputy
magistrate for service before July 1, 1967, and
who has credited service of less than five years
under the judicial retirement system (AS 22.25) as
a district judge, as a magistrate, or as a deputy
magistrate before the effective date of this Act,
may have his credited service under the public
employees®™ retirement system and his credited
service under the judicial retirement system
reinstated as credited service with the public
employees™ retirement system by

(1) making a written election to receive
his retirement coverage and benefits under the
public employees®™ retirement system (AS 39.35)
rather than under the judicial retirement system
(AS 22.25) before July 1, 1981;

(2) paying to the public employees*
retirement system (AS 39.35) the amount of all
contributions covering service before July 1,
1967, which were previously refunded to him by
that system; and

(3) paying to the public employees*
retirement system (AS 39.35) an amount equal to
the amount he would have contributed for service
rendered on and after July 1, 1967, as a judge,
magistrate or deputy magistrate, iIf the service
had been covered under the public employees”
retirement system.

(b) A written election made under (a)(1) of
this section is irrevocable.

Read together, these two sections provide evidence of legislative
intent to provide retroactive JRS membership to persons who
served as magistrates or judges prior to the creation of the JRS.

Section 47, chapter 146, SLA 1980, makes clear that anyone who
served as a judge, magistrate, or deputy magistrate before 1967
was a member of the JRS, even if they had been members of PERS
during their service. In order to reclaim his status as a member
of PERS, Chief Justice Moore would have had to opt out of JRS by
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July 1, 1981. He did not exercise this option. Thus, by virtue
of his prior judicial service, Chief Justice Moore was a member
of JRS during the time it was a noncontributory regime. There-
fore, Chief Justice Moore does have a right, under article XlII,
section 7, to be exempt from the coverage of AS 22.25.011.

IT we can be of further assistance, please do not
hesitate to ask.

CEC:tg

cc: Robert Libbey
Deputy Commissioner
Department of Administration

Robert Stalnaker
Director, Division of Retirement and Benefits
Department of Administration



