
 

 

 

 

 
 

 

MEMORANDUM State of Alaska
 
Department of Law 

To: Date:Neil Slotnick August 23, 2002 
Deputy Commissioner 

File No.: Department of Revenue 663-03-0032 

Tel. No.: (907) 465-3600 

Fax: (907) 465-2539 

From: Subject: Dan N. Branch The legality of pull-tab 
Assistant Attorney General sales by a charitable gaming 

operator in a liquor 
establishment. 

You have asked whether a person who holds a charitable gaming operator’s 
license and owns a bar or liquor store may use bar or liquor store employees and space to 
sell pull-tab games in that establishment without obtaining a vendor registration.  We 
believe that the short answer is, no. 

You also asked whether an operator might avoid the need for a vendor registration 
by renting pull-tab sales space in the liquor establishment and staffing the space with the 
operator’s employees.  We believe that the short answer to this question is, yes, provided 
that the cost of rent is the only expense connected with the liquor establishment passed on 
to the charitable gaming permittees by the operator. 

Finally, you asked whether we see conceptual problems with the proposed 
regulation attached to your query that would authorize operators to conduct pull-tab sales 
in space rented from a liquor establishment.  We do not. 

Background 

The Alaska Gaming Reform Act1, enacted in 1988,2 provides qualified charities 
and municipalities with limited opportunities to raise money for charitable purposes by 
selling pull-tab games. 

1 AS 05.15. 

2 §36 ch 99 SLA 1988. 
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The law offers these entities four different ways to conduct the sales: 

1) Municipalities or charities may obtain a permit to sell the games 
themselves. 

2) The same entities may join together with others to sell pull-tabs 
under a multiple beneficiary permit. 

3) Qualified organizations may contract with a professional gaming 
operator. 

4) Qualified organizations may also contract with a bar or liquor store 
owner that holds a vendor registration to sell the organization’s pull-tab games in the 
liquor establishment. 

Alaska’s legislature created the vendor option in 19933 to give charities a more 
lucrative alternative to placing their permit with operators.4  Under the vendor option the 
charity permittee must receive an amount equal to 70 percent of the “ideal net”5 of the 
pull-tab gains.6  According to the information you provided, a charity can only expect to 
receive 30 percent of the adjusted gross income from the pull-tab sales through an 
operator.7 

3	 § 33 ch. 70 SLA 1993. 

4 See Sponsor Statement for CS HB 168 (FIN) at pp. 1-2 (“The bill….[p]rovides a 
reasonable licensing scheme that allows charitable organizations alternatives to placing their 
permits with for profit operators.  Permittees who operate their own permits often double their 
net proceeds.  The bill allows permittees to contract with vendors to sell pull-tabs. Under 
existing law, pull-tabs can be sold in bars and liquor stores, but current statute does not provide 
clear guidelines for direct third party relationships between permittees and these facilities.”); 
Alaska Housing Finance Corp. v. Salvucci, 950 P.2d 1116, 1125, fn 10 (Alaska 1997)(“[I]t is the 
sponsors we look to when the meaning of statutory words is in doubt.”). 

5 “Ideal Net means an amount equal to the total amount of receipts that would be received 
if every individual pull-tab ticket in a series were sold at face value, less the prizes to be awarded 
for that series.”  AS 05.15.690(23). 

6	 AS 05.15.188. 

7 “Adjusted gross income means gross income less prizes awarded and state, federal, and 
municipal taxes paid or owned on the income.”  AS 05.15.690(1). 



 
 
  

 
 

 
   

   
 

  

 

  

 

  

   

Neil Slotnick, Deputy Commissioner August 15, 2002 
A.G. No.:  663-03-0032 Page 3 

Analysis of the Two Questions 

The legislative ban on allowing licensed operators to use a vendor to sell pull-tabs 
is central to your questions.  The ban is imposed with the following language, “An 
operator may not contract with or use a vendor to sell pull-tabs.”8  The plain meaning of 
the subsection places a ban on operators from ever transacting pull-tab business with a 
vendor, even when the establishment is owned by the operator.  The words, “contract 
with” refer to the contract that a permittee must enter into with a registered vendor in 
order to have pull-tabs sold in the vendor’s establishment.9 

Placement of the words “or use” following “contract with” creates a ban 
preventing an operator from making any other use of a vendor to sell pull-tabs. The fact 
that an operator/liquor establishment owner is self-dealing does not matter. If the 
establishment meets the definition of “vendor” an operator may not use it to sell pull-
tabs. 

A “vendor” is a business establishment holding a beverage dispensary license or a 
package liquor store license (1) thats primary activity is not charitable gaming, (2) is 
engaged in the sale of pull-tabs on the part of a permittee, and (3) holds a business 
license.10  An operator sells pull-tabs on behalf of permittees. When the operator uses a 
liquor establishment’s employees and space to sell pull-tabs, the establishment qualifies 
as a vendor because the establishment is being used to sell pull-tabs. 

These concepts provide the answer to your first question. An operator may not use 
a liquor establishment’s employees and space to sell pull-tabs because that makes the 
establishment a vendor. 

You also ask whether an operator may legally set up a pull-tab operation in rented 
space within a liquor establishment.  This question turns on whether the liquor 
establishment becomes a “vendor” by merely being the operator’s landlord. 

Determination of whether the mere renting of sales space makes one engaged in 
the sale of pull-tabs requires further statutory interpretation. If the question were 
presented to a court for interpretation, the court’s goal would be to give effect to the 
legislative intent with due regard for the meaning of the provision that the statutory 

8 AS 05.15.188(j). 

9 AS 05.15.188(a). 

10 AS 05.15.690(44). 
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language conveyed to others.11  If the statute’s meaning is clear and unambiguous, the 
party asserting a different meaning would have a heavy burden of demonstrating contrary 
legislative intent.12 

The question, then, is whether the plain meaning of the phrase “engaged in the sale 
of pull-tabs for a permittee” clearly encompasses the mere renting of space to an operator 
who used it to sell pull-tabs.  “Sale” means “the exchange of goods or services for an 
amount of money of its equivalent.”13  Space, not pull-tabs, is the commodity being sold 
in such a transaction. Renting space to one actually engaged in pull-tab sales does not 
qualify as a sale of pull-tabs. The plain meaning of “engaged in the sale of pull-tabs” 
does not encompass the mere renting of space to one who sells pull-tabs. 

A liquor establishment that merely rents space to an operator for pull-tab sales is 
not engaged in the sale of pull-tabs and, thus, is not a vendor.  The operator renting space 
from the liquor establishment may sell pull-tabs as an operator provided that the cost of 
renting the space is the only expense connected with the liquor establishment passed on 
to the permittees. 

Analysis of Proposed Regulation 

You also ask whether we see any problems with a proposed regulation (15 AAC 
190.936) your agency drafted in order to allow operators to rent space in a liquor 
establishment to conduct pull-tab sales.  Overall, the regulation is consistent with the 
gaming laws it is designed to implement.  Your department has statutory authority to 
adopt it. 

11 Gerber v. Juneau Bartlett Memorial Hospital, 2 P.3d 74, 76 (Alaska 2000). 

12 Id. 

13 American Heritage Dictionary of the English Language, Third Edition. (1996). 


